Príprava na operáciu chrbtice – správne stravovanie
Kedykoľvek vaše telo prechádza fyzickým stresom, je nutné zmeniť stravovanie. To platí najmä v prípade operácie chrbtice, pretože rezy, ktoré je nutné spraviť majú negatívny dopad na váš imunitný a obehový systém. Na správne stravovanie si treba začať dávať pozor už pár týždňov pred samotnou operáciou.
V prípade, že trpíte závažnou nadváhou, a pokiaľ je to možné, pokúste sa schudnúť. Tak bude operácia ľahšia ako pre vás, tak aj pre vášho chirurga. Vyhnite sa však drastickým diétam, tie vaše telo len oslabia a mohli by z tela odstrániť aj živiny, ktoré budete potrebovať pri zotavovaní sa z operácie.
Čo najskôr pred zákrokom posilnite imunitu tým, že budete dodržiavať nasledovné zásady, ktoré vám zaistia dostatok živín:
Proteíny – dôležité pre rýchlu obnovu tkaniva a tým pomáhajú tomu, aby sa jazva po operácií dobre a rýchlo zahojila. Zís
kate ich z teľacieho mäsa, hydiny, rýb, mliečnych produktov, vajec, fazule a orechov
Kalcium a vitamín D – pomáha zhojeniu kostí. Získate ho z obohatených mliečnych produktov, cereálií, rybích konzerv, zelenej listovej zeleniny, fazule a šošovice.
Železo – zdravé červené krvinky. Získate ho z červeného mäsa, morských plodov, sušeného ovocia, tmavého chleba a cereálií.
Vláknina – pomáha vyhnúť sa zápche. Získate ju z orechov, fazule, šošovice, hrach, celozrnných produktov, zeleniny a ovocia.
Ak máte pocit, že nemáte dostatok živín zo stravy, porozprávajte sa s lekárom o možnosti užívania doplnkov stravy.
V posledných výskumoch sa ukázalo, že pred operáciou sú dôležité aj probiotiká. Je preto dôležité doplniť do stravy jogurty, kefír, kyslú kapustu, kyslé uhorky, cibuľu, cesnak a tiež mäkké syry, ktoré pomáhajú udržiavať zdravú bakteriálnu mikroflóru a pomáhajú tiež predchádzať komplikáciám, ktoré predstavujú najmä infekcie z chirurgických zákrokov.
Posledné výskumy tiež ukázali, že dodržiavanie stravovacích zásad pri ktorých sa zameriame na stravu s nízkym obsahom tuku minimalizuje pooperačné komplikácie.
Tesne pred samotným zákrokom sa vyhnite zemiakom, paradajkám a baklažánu, pretože obsahujú látky, ktoré blokujú špecifické enzýmy, ktoré môžu spôsobiť predĺženie anestézie.